Kuvien tarinaa osa 1

asvalttityö

Päivittäessäni kuvagalleriaa tuli mieleeni, että voisi olla mukavaa kertoa vähän kuvien taustaa. Joihinkin kun liittyy ankaraa suunnittelua, joihinkin opittua osaamista ja suurimpaan osaan tietysti silkkaa moukan tuuria.

Oma suosikkikuvani on asvalttityömaan jyrä, jonka pikku sadekuuro pääsi yllättämään. Olin kesällä 2017 Saarijärvellä kuvaamassa Asfalttikallio Oy:n lehteen työmaata ja sen tekijöitä.

Kesken leppoisan juttu- ja kahvittelutuokion alkoi äkisti sataa. Kenkiäni säälimättä loikkasin levityskoneen ohjaamosta alas ja suunnilleen jo siinä parin kolmen pitkän askeleen aikana ruuvasin Canon 5D mk 3:n säädöt suurin piirtein hollille.

Painoin laukaisinta lähes kouristuksenomaisesti, sillä tajusin, että hetki ei välttämättä kestä kauan. Kuuma asvaltti höyrysi jyrän ympärillä, kunnes massa jäähtyi ja tilanne oli ohi. Ei siihen monta minuuttia vierähtänyt, mutta kymmenkunta ruutua ehdin jopa eri säädöillä pommittaa.

Jos olisin edes jollain tavalla osannut ennakoida tilanteen, olisin toki hakeutunut kauemmas kohteesta ja kaivanut laukusta jonkun pidemmän objektiivin. Nyt tilanteen nopeus ei antanut tilaa hienostelulle. Oli toimittava niillä eväin, joita käsillä oli. Toki harkitsin putken vaihtamista, mutta kuten sanottua, paras tilanne tiestä nousevine höyryineen oli käsitelty hyvin nopeasti.

Kotona ehdin juuri ja juuri potkia pikeentyneet kengät jalastani, kun jo ryntäsin tietokoneelle. Muistikortti lukijaan ja kuvat talteen.

Hieroin kuvaa aika pitkään Photoshopissa, sillä valaistus oli pilvisenä hetkenä kovin ”pliisu”. Kontrastia ja saturaatiota sai jälkityöstössä lisätä oikein urakalla, mutta pikku hiomisen jälkeen valmiista kuvasta tuli ainakin omaan silmään kerrassaan tyylikäs. Siitä tuli myös Asfalttikallion asiakaslehden juttuun iso avauskuva.

Vaikka märät vaatteet eivät tunnu mukavilta, on pakko myöntää, että sade on monta muutakin kuvaa kasvattanut tavallisten peruskuvien yläpuolelle. Pitääpä kaivaa esiin ja lisätä galleriaan muuan tilannekuva samalta kesältä.

Kiroilin Riian Bikerniekin moottoriradalla kädet kohmeessa plus neljässä asteessa ja loputtomassa vesisateessa olosuhteita. Harmitus hälveni jo hotellilla, kun työnsin muistikortin koneeseen. Lopputulos oli jotain muuta kuin ”ihan ok” 😃

 

 

Palkinnot vuonna 2021:

  • One Eyeland Photography Awards, Black & White Silver
  • Finnish Photo Awards, Reportage & Sport Silver
FACEBOOKISTA

Anna tietosi, niin otan yhteyttä niin pian kuin mahdollista.

Kerro viestissä toiveistasi.

ivaloselfie-scaled

Jari Kohonen

Hämeenlinna

jari@jarikohonen.fi

+358 500 480 787

Copyright © 2021 Adamant Media

This site is registered on wpml.org as a development site.